De zomer komt eraan: vogels zingen, de zon schijnt langer en de ijskar is weer te horen. Hoe je optimaal kunt genieten van de lange zomerdagen? Probeer deze wandelroutes bij zonsondergang voor een perfecte afsluiting van een mooie zomerdag.


Ontdek de betoverende schoonheid van de Vlaamse Ardennen met een 14,5 km lange wandeling vanuit het natuurgebied ’t Burreken. Vanaf dit unieke uitkijkpunt op de grens van Brakel, Maarkedal en Horebeke geniet je van een panoramisch uitzicht over glooiende heuvels, weelderige weiden, dichte bossen en serene valleien. Bij zonsondergang hult dit landschap zich in een magische gloed, perfect voor romantische zielen en liefhebbers van het mooiste dat de Vlaamse Ardennen te bieden hebben. Beleef een onvergetelijke afsluiter van je zomerdag!Na het parkeren van je wagen aan de kerk van Schorisse, ben je helemaal klaar om te genieten van deze mooie wandeling die je doorheen natuurgebied ’t Burreken in Schorisse brengt. Ontdek hiermee één van de meest schilderachtige plekjes van de Vlaamse Ardennen. Begeef je naar wandelknooppunt 14 en het genieten kan beginnen!


Bezienswaardigheden onderweg:

Knooppunt 22 – 14: Schorisse, ook wel ‘Schuuse’ genoemd, heeft een mysterieuze naam die waarschijnlijk verwijst naar de zware Schorregrond of de Scurry’s, een Romeinse stam. Het dorp bestaat uit diverse gehuchten met bijzondere namen zoals Koekamer, Bosgat en Annoven. Uniek is dat de kerk niet centraal, maar aan de noordwestelijke kant van het dorp staat.

Knooppunt 14: De Kapel van de Ronde, gelegen tussen het Foreest en de Ganzenberg bij het Romanshof, is sinds 2011 gewijd aan de Ronde van Vlaanderen. De kapel bevat rechts de namen van alle winnaars in graniet en links een tekening van een Flandrien, geïnspireerd door lokale wielerheld Peter van Petegem. Knooppunt 15 – 7: Het Burreken (35 ha) is een natuurparel van de Vlaamse Ardennen, bekend om zijn bossen, valleitjes, bronnen en beekjes. De naam komt van ‘borre’, wat bron betekent. Runderen en exmoorpony’s helpen bij het ecologisch beheer. De bedreigde vuursalamander leeft bij de bronbeekjes en poelen, en is na een regenbui te zien. In het voorjaar bloeien hier bosanemonen, wilde hyacinten en daslook. Knooppunt 15 – 7: In het centrale bosdeel van het Burreken, sinds 2014 eigendom van Natuurpunt, kun je bomen adopteren. Afhankelijk van grootte en leeftijd, kun je één of meerdere bomen voor een bepaald bedrag adopteren. Adopters krijgen een speciale vermelding bij de boom, een certificaat, een knuffelwandeling, een fotoaandenken en een fiscaal attest. De opbrengst wordt gebruikt om nieuwe bossen aan te kopen en het gebied te beschermen.

Knooppunt 7 – 8: Sluit je wandeling af bij eet- en praatcafé Den Drijhaard in het pittoreske Zegelsem. Met drie haarden is het er gezellig en je geniet er van heerlijke, betaalbare maaltijden. Pluspunten voor het ruime terras en de speeltuin! Via deze link kan je de route downloaden.

Knooppunt 23: Het terrasvormige uitkijkpunt op de top van de helling ’t Bosgat, ook bekend als Kaperij, biedt een van de mooiste panorama’s van de Vlaamse Ardennen. Knooppunt 22 – 14: In café ’t Vijfde Wiel, volledig opgetrokken uit hout, of op het buitenterras, geniet je van een frisse pint, croque of spaghetti. Snacks worden vers bereid met groenten uit eigen tuin. Knooppunt 22 – 14: Restaurant ’t Schuitje, ooit een boerderij met café, is nu een gezellig restaurant waar gegrilde côte à l’os en scampi de specialiteiten zijn. Een topadres voor liefhebbers van de Franse keuken in de streek!

Knooppunt 22 – 14: De Kasteelmolen, een historische watermolen aan de Molenbeek, was eigendom van de Heeren van Schoorisse van de 15de tot eind 18de eeuw, nabij hun verdwenen kasteel. De molen maalt nog regelmatig en is op aanvraag te bezichtigen. In 2013 kreeg hij het kenteken ‘Actieve Molen’ van het Molenforum Vlaanderen.
Knooppunt 22 – 14: Een eerbetoon aan Omer Wattez (1857-1935), de schrijver die de naam ‘Vlaamse Ardennen’ bedacht, is essentieel tijdens een wandeling in deze regio. Wattez was een pionier in het toerisme en een voorstander van het evenwicht tussen mens en natuur. Het Milieufront Omer Wattez, dat zich inzet voor de bescherming van de Vlaamse Ardennen, draagt zijn naam. Aan zijn geboortehuis op Zottegemstraat 8-10 hangt een gedenkplaat.

Bron: mail van Annelies van Routen, juni 2024.

Met dank aan: Routen, waar je naast deze wandeling, nog tal van andere mooie wandelingen en fietstochten kan terugvinden; en Wikipedia voor het artikel besteed aan Omer Wattez.

Tekst werd gedeeltelijk bewerkt door A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright David Samyn, © Copyright Kevin Faingnaert, © Copyright Rudy Vande Voorde.